2009. december 11., péntek

Hanukázás a Pagonyban


A hanuka fontos kelléke egy speciális négy oldalú pörgettyű, a trenderli.

Márton Eszter (6 és fél éves) beszámolója

Jó hely a Pagony. Lehet ott szép könyveket nézegetni, érdekes játékokat böngészni, bebújni a nagy fa alá, és ha ezt mind megunom, akkor még játszani is lehet a játéksarokban. Sokszor előfordul az is, hogy egy néni mesél, vetít, vagy még rajzolni is lehet.
December 8-án, kedden délután a hanukáról tanulhattunk Verő Bán Lindától. A hanuka egy zsidó ünnep, amit a zsidók karácsony idején ünnepelnek. Úgy is szokták mondani, hogy ez a zsidó karácsony. Minden évben máskor van, az idén december 11-én kezdődik és 8 napon keresztül december 19-ig tart. A szokás szerint ilyenkor gyertyát gyújtunk a hanuka gyertyatartón, rövid nevén a hanukián, és az ünnep ideje alatt minden nap eggyel több gyertyát gyújtunk meg. Az ünnep végén tehát 8 gyertya ég.

Nagyon-nagyon régen, az ókorban a zsidók szentélyében mindig égett gyertya, ami akkor olajjal működött. A történet szerint az olaj elfogyott, és már csak 1 napra elég olaj maradt a gyertyatartóban, amire aztán nagyon vigyáztak. A végén az a kis olaj 8 napra volt elegendő. Ez valóságos csoda, és ezt a csodát ünnepeljük hanukakor.
Megtanultunk még trendelizni is. A trendeli, egy négy oldalú pörgettyű, aminek az oldalain héber betűk vannak, és hanukakor játszanak vele. Nyomdával, Linda segítségével mindenki leírhatta a nevét, héber betűkkel.
Szép ünnep ez a zsidó karácsony, de sajnos karácsonyfát nem állítanak. Linda meséjéből viszont megtudtuk, hogy ajándékozás van, méghozzá mind a 8 napon!


Az anyuka, Bánkúti Gabi kommentárja
Szerintem a gyerekek nagyon élvezték a délutánt. Volt egy kislány is, aki nagyon szép héber dalokat énekelt.
Eszter hazafelé végig mesélt a csodáról, és a tenderli betűiről. Örülök, hogy ilyet is látott, mert én gyerekkoromban, nem kaptam meg ezeket a gyerekek számára is érdekes élményeket a zsidóságomból. És hogy ezt a Pagonyban kötetlenül szívhatta magába, az külön jó. De ezek már az én szempontjaim, amit a gyerekem majd csak sokkal később ért meg. :)


Ha kíváncsi vagy a hanukára, még többet is megtudhatsz Verő Bán Linda a Hanukai zsidongó című könyvéből. Linda, december 17-én, csütörtökön 17:30-tól a Klauzál 13 könyvesboltban tart hasonló foglalkozást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése