2009. december 14., hétfő

Két Egér a Pagonyban

"A találkozás a piaci egerekkel arra döbbentett rá, hogy könnyen elmehetünk a legszebb dolgok mellett is, ha nem tudjuk, mit nézünk."

(Részlet a Két Egér sorozat Bolyongások Budapesten című könyvéből.)








Banyó Liza megmutatja, mit alkotott gipszből.
(A képen ugyan nem látszik mi az a fehér folt, de én elárulom, hogy egy gyönyörű kagyló...)


Addig - addig bolyongott a "KétEgér" Budapesten, míg végül elvetődött a Pozsonyi útig. Ott megállt, körülnézett, beosont a Pagonyba, és mivel se oroszlánt nem látott, se macskát, gyorsan elővette a gipszet, az agyagot, az ecsetet, a kést, meg egy jó kis patikaszert, amit úgy hívnak, hogy "sztearin". Ha misztifikálni akarjuk, úgy is nevezhetjük, hogy: "Ungumentum stearini." Mondjuk azt a patikában, hogy:
--" Sztearinkrémet szeretnék vásárolni!
-- 50 vagy 100 grammosat?
-- Legyen a százas."

"KétEgér" azért ment el a Pagonyba, hogy megmutassa az ott lévő gyerekeknek, hogyan lehet gipszből szobrokat önteni.
Elárulhatom, hogy nagyon egyszerűen! Nem kellett hozzá formázókés, megtette a vajkenő is... Sőt, még csak forró viaszt sem kellett önteni az agyag és a folyékony gipszréteg közé, mert az ecsettel felkent vékony réteg sztearinkrém megakadályozta a két anyag keveredését.
Az agyagba belenyomott negatív mintákba öntött gipsz hamar megszilárdult, így könnyű volt a elválasztani a két anyagot egymástól a gipsz száradása után.
A nagyobbak, egy fokkal nehezebb feladattal is próbálkozhattak: az agyagba formázták annak a figurának (mondjuk oroszlánnak) a negatív lenyomatát, amit aztán pozitívban szerettek volna látni gipszből. Ha elég ügyesek voltak, és jó nagy peremet építettek a negatív minta köré, nekik is sikerült előhívni a két anyag találkozásából született városrémecskéket, kik szinte észrevétlenül őrizték mindennapjainkat eleddig.
Amióta "Kétegér" kimászott a múzeumból, és felhívta figyelmünket néma barátainkra, azóta másképp nézzük a várost.

Szóval fel a fejjel, kedves gyerekek, kedves szülők! Bolyongjunk mi is együtt a"Kétegérrel", fedezzük fel ismeretlen városunkat. Segít nekünk ebben Jánosi-Halász Rita és Entz Sarolta a két ifjú művészettörténész, Rácz Nóra illusztrátor, és Mészáros János, a "KétEgér" szülőapja. Érdemes bolyongani velük nemcsak a múzeumokban, hanem Budapesten is!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése