2009. december 2., szerda

LOLA a Király utcában



    D. Tóth Kriszta könyvbemutatón


Lolához loholtunk a szakadó esőben. Felszálltunk a villamosra. Vagyishogy felszálltunk volna, ha hajlandók lettek volna fél lépést hátrálni azok, akik úgy tettek, mintha nem álldogálnánk a villamos ajtajában, mi négyen. Illetve a fiam a babakocsiban ült, a lányaim mellettem voltak. Hangosan sípolt a villamos, a vezető szerette volna bezárni az ajtókat, de mi még mindig ott toporogtunk: félig bent, félig kint. Szóltam, hogy "legyenek szívesek egy picit beljebb menni, ha lehet". Senki nem mozdult... És én ahelyett, hogy megalázottan elkullogtam volna egy másik villamosra várva, szépen, öntudatosan nekitoltam a babakocsit annak a lábnak, amelyik nem volt hajlandó egy fél lépést sem tenni azért, hogy a szakadó esőben felszállhassunk a villamosra. A heves szóváltást, ami ez után következett, inkább nem idézem. Az a lényeg, hogy a hatéves nagylányom megdícsért a végén. Szó szerint ezt mondta: "jól beszéltél, anya".


Egy, kettő, három...


Nem csak én beszéltem jól, hanem Lola anyukája is, aki a Lolamesék második kötetét mutatta be Molnár Gabriella, a Nők Lapja főszerkesztőjének közreműködésével. A helyszín a Király utcai VAM Design Center volt, ahol "Nők Lapja 60 - a Világ női szemmel" címmel retrotárlat látható. Érdemes betérni!
D. Tóth Kriszta, Lola és a Lolamesék szülőanyja, a Nők Lapja olvasóköréből kisorsolt mintegy száz fős gyerekközönség előtt mutatta be a még friss, meleg Lolakönyvet, amit én magamban "Lolakettő"-nek neveztem el. "Lolakettő" hivatalos címe egyébként: Legeslegjobb barátok.
Faltisz Alexandra, a kötet illusztrátora még rajzfilmet is tervezett a mesékből. Egyelőre két epizód készült el a Cinemon Stúdió segítségével: a "Paracsidom", és a "Legeslegjobb barátok". Az én gyerekeim már a helyszínen kisírták, hogy még egyszer megnézhessék a rajzfilmeket, és D. Tóth Kriszta, mint afféle jó anyuka, engedélyezte a ráadást. De ez sem volt elég, mert itthon újra be kellett tennem a lejátszóba a két mesét (és más meglepetéseket is) tartalmazó dvd-t, amelyet a könyvhöz mellékelt a Sanoma kiadó. Nem végzett félmunkát a Sanoma a könyvbemutatón sem: mindenki kapott ajándék "paracsidommagot" ültetés céljából, és egy dvd-t, amelyen D. Tóth Kriszta olvas fel a Lolamesékből, a háttérben pedig Faltisz Alexandra Lolafigurái illusztrálják a felolvasást.

Volt rajzverseny, filmnézés, színezés, ajándék szaloncukor, és grátisz szívószálas gyümölcslé.
A gyerekeim teljesen odavoltak a boldogságtól, de ekkor még jött Szalóki Ági, aki a Gingalló című új lemezéről énekelt néhány dalt, amíg D. Tóth Kriszta megpróbálta aznap százhuszadszorra is olvashatóan aláírni a nevét. (Sikerült neki, ezt tanúsíthatom!)



Rengeteg rajzot kapott ajándékba Kriszta. Mindenki
lerajzolta önmagát, és a legjobb barátját


A zenétől szabályosan megvadultak a gyerekek, ahogy azt kell! Az én a nagylányom, miután Ágival együtt énekelt egy kicsit a mikrofonba, közölte velem, hogy ő most inkább mégis énekesnő lesz, nem pedig "rajzbohóc".
Hazafelé a középső lányom arra próbált rávenni, hogy még ma este ültessük el a magokat, mert jó lenne, ha a reggeli pirítósához megehetné azt a finom paradicsomot... Bennük már megfogant Lola figurája: este a három éves fiam azt mondta, hogy "Joja nagyon szép kislány", és arra kért, hogy meséljek neki a könyvből. Kár, hogy D. Tóth Krisztának nem született még kisfia, mert akkor nyilván "fiús" meséket is írna...

Nagyon örülök, hogy ezzel kiadvánnyal a Sanoma kiadó az igényes gyerekkönyvek pártjára állt! Nagyon örülök, hogy egy "hiteles személyiség", D. Tóth Kriszta nem gondolta azt, hogy bármit eladhat az arcával, és a nevével, hanem a Sanoma segítségével komoly munkát fektetett abba, hogy Lolával együtt mi is beleharaphassunk végre a "paracsidomba"!

Both Gabi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése