2009. december 14., hétfő

A mesék világa



2009. december 17. és 2010. január 16. között A mesék világa címmel Rényi Krisztina
Ferenczy-díjas grafikusművész, illusztrátor kiállítása látható a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának Kisgalériájában (Budapest, VIII. Szabó Ervin tér 1.). A tárlatot megnyitja 2009. december 16-án 18 órakor Simonffy Márta, a Képző- és Iparművészek Szövetségének Elnöke.

Rényi Krisztina a budapesti Képzőművészeti Főiskolán diplomázott 1983-ban sokszorosított grafika szakon, mesterei Raszler Károly és Kocsis Imre voltak. A sokféle technikában, műfajban (szitanyomat, litográfia, rézkarc, akvarell, olajfestmény, freskó) is otthonosan mozgó művész alkotásai rendszeresen szerepeltek az Országos Grafikai Biennálékon, az Egri Országos Akvarell Biennálén, az Art'éria Galéria által szervezett kiállításokon, a Szentendrei Grafikai Műhely és Képtár itthoni és külföldi tárlatain, a Nemzetközi Könyvfesztiválokon, a Magyar Illusztrátorok Társaságának kiállításain. A 80-as évek közepétől rendszeresen illusztrál, főként gyermekkönyveket, versesköteteket. A mostani tárlat az elmúlt tíz év mesekönyvillusztrációiból, elsősorban az alábbi kötetek számára készült eredeti grafikákból válogat:
-Benedek Elek: Táltos Jankó és más mesék (népmesegyűjtemény; Holló és Társa, 1998.) – 2000-ben Honour List-díjat kapott Columbiában, az IBBY világkongresszusán.

Süss föl nap, fényes nap! (népmesegyűjtemény; Ciceró Kiadó, 1999.)
Feuer Mária: Sárkánymese (Móra Kiadó, 2003.) – a Francia Intézet Octogon-nagydíját nyerte el 2003-ban.
A legszebb mesék a világ népeinek mesekincséből (vál. Sebők Zsigmond; Ciceró Kiadó, 2007.)
Cs. Szabó István: Lok-sziget tündére (General Press Kiadó, 2007.)
Móra Ferenc: Kincskereső Kisködmön (Osiris Kiadó, 2009.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése