2010. március 2., kedd

Életre kelt bábok
















Az oroszlán és a kisegér - Vadnay Tünde bábművész és társulata előadása - igazi hagyományos gyerekelőadás. A mesében az oroszlánkirálynak fájni kezd a foga, érkeznek is segítői, többek között az egérorvos, de a farkas-úrhölgy – mivel a koronára fáj a foga – minden gyógyítót börtönbe csukat. Persze a végén a jók győzedelmeskednek, de addig igazi meseerdei fordulatokban lehet része a kis rajongóknak, van itt sas-posta, élethű fogfúrás, ármány és megszabadulás.

















A bábok szerethetők, az előadás a megszokott bábparavános. Tündüs manó már a bejáratnál fogadja a gyerekeket, mindenkinek megcsodálja a plüsskedvencét, és a végén be lehet nézni a színfal mögé. Hároméves fiam nagy rajongójuk lett. Az Alexandra Irodalmi kávéházban (VII. Károly körút 3/c), - ami nekünk új felfedezés -, jó megpihenni, mert valódi kultúrhely ingyenes programokkal. Legközelebb március 6-án, 11 órakor lépnek itt fel „Az erdő bajnoka” című előadással.


















Kököjszi és Bobojsza – a gyermekkorunkból ismert két segítő törpe -- a kecskeméti Ciróka Bábszínház előadásában keltek életre a hétvégén. A Millenáris megtelt színháztermében kisgyermektől a felnőttig mindenkit elvarázsolt a különleges bábjátéka. A két valódi színész játszotta főhős a rájuk bízott Partvis-Andrist - az árnyékvilágból megszülető csecsemőből felnőni kész bábgyereket - kísérte el a Mumusok gyűlésére, az Emlékezés országába és az Időkirályhoz. De nemcsak a szereplők mérete volt változatos - a parányiak világából az óriások birodalmába csöppentünk -, hanem a díszlet formaváltozása és a megvilágítás is látványos helyszíneket hozott létre. Az előadás végén Andris újra belépőt kapott a törpék világába, mi viszont az előadás közben élhettük át újra a gyermekvilág csodáit.

Cirókáék előadásait a honlapjukon követhetjük (www.ciroka.hu), a budapesti Klebelsberg Művelődési Központban március 12.-én 10 órakor adják elő a Malom mesét, a Kököjszi és Bobojsza pedig Szentendrén, a Pest Megyei Könyvtár Színháztermében lesz megtekinthető március 19.-én.

Fábián Erika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése