2010. május 19., szerda

33 szlovák népmese - Závada Pál könyvbemutatója a Szlovák Intézetben


Agócs Gergely fújja a fujarát, Závada Pál, Kun Fruzsina és Parti Nagy Lajos hallgatja a muzsikát.

Kedden este volt a "Harminchárom Szlovák Népmese" című könyvnek a bemutatója a Szlovák Intézetben. Závada Pál a 19. század archaikus szlovák nyelvéből a gyerekek számára is élvezhető szöveget hozott létre.


Az Intézet emeleti aulájában Kun Fruzsina illusztrációi is láthatók. (nyomat formájában) Érdemes ellátogatni a Rákóczi útra a képek miatt, mert Kun Fruzsina sikeresen felépített egy konzekvens látványvilágot, amely egyszerre képviseli a hagyományt és jeleníti meg a mai kort. 42 illusztráció, 42 sajátvilág: mikrotörténetek, dráma és öröm, álom és valóság.
Kun Fruzsina különleges egyveleget alkotott, hiszen a témák a hagyományos népmesei - tündérmesei vonulatot követik. Amellett hogy ezt az archaikus világot hűen megjeleníti, mégis olyan modern kompozíciókat hozott létre, amelyek igazán nagy mesterségbeli tudásról árulkodnak.

Závada Pál egy szlovák weboldalon talált rá arra a 19. századi mesegyűjteményre, melyet Pavol Dobsinsky és Samuel Czambel neve fémjelez. A könyvvel az volt a célja, hogy a mesekincs rokon vonásait és különbözőségeit mutassa be.

Parti Nagy Lajos kérdésére Závada Pál elmondta, hogy ez az archaikus nyelvezet sokkal ismerősebb volt számára, mint a kortárs szlovák szövegek: "Érdekes volt végigmenni azon az úton, amelyet a mesék nyelvének megismerése és megértése nyújtott számomra, hiszen alaposan megküzdöttem érte. Mégis nagyon élveztem az egész folyamatot. A magam hangján mondom el ezt a 33 mesét."

Agócs Gergely majd harminc percen át mesélt könyv és mikrofon nélkül egy szegénylegényről, aki persze a végén királlyá válik.
Elementáris, lehengerlő, autentikus, frenetikus, sírva-röhögős boldog fél órát szerzett ezzel a nagy számban megjelent közönségnek.

Nehéz lehetett ezek után Závada Pálnak felolvasni egy "egyszerű" mesét a kötetből, de a szöveg finomsága és az író "saját hangja" képes volt minket elröpíteni a mesék világába.

Závada Pál: Harminchárom Szlovák Népmese. Kun Fruzsina illusztrációival. Magvető könyvkiadó, 185. oldal. 2990 Ft
A könyvet ötéves kortól ajánlják.(a kiállítás megtekinthető a Szlovák Intézetben, Budapest, VII. Rákóczi út 15. Az Astoria és a Blaha között félúton.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése