2011. január 16., vasárnap

Kaláka Bábszínház

Rét Viki

Ki gondolta volna, hogy egyszer a gyerekemet viszem majd Kalákára?

Én minden koncertjüktől el vagyok ragadtatva, de ez az előadás nem csak annak való, aki már harmincöt éve kíséri figyelemmel a munkásságukat, hanem annak is, aki esetleg most szeretne megismerkedni velük -- no meg persze mindenki másnak is a kettő között. Kellemes "best of" hangzik el a Kolibriben: szól a nóta a Nálatok laknak-e állatok?-ról, Az én szívemben boldogok a tárgyakról, hallani új dalt az új lemezekről kortárs költőktől (Tóth Krisztina, KAF), és hallani egészen régi dalt is (Iciri-piciri, A cinege cipője). Dani szokás szerint bemutatja a hangszereket, megénekelteti a közönséget, és mesél a régi időkről, arról, hogyan árulta el nekik Tamkó Sirató Károly, hogy Berend Ede nevű orvosára várva ötlötte ki a Bőrönd Ödönt. 
Ja, tényleg, a bőröndök! 
Hiszen több ez az előadás, mint egy szokásos koncert. A három bábművész egy-egy bőröndből varázsolja elő az épp elhangzó dalhoz megálmodott, egy-két perces kis bábjátékot. Amikor a gyerkőknek meséljük, hova készülünk, érdemes inkább koncertet beharangozni, amihez egyébként bábozás is lesz. Barátnőm kisfia bábelőadásra számított, és hiányolta az összefüggő, eleje-közepe-vége történetet. Ha viszont tudjuk, mit fogunk látni, egészen varázslatos koncert-előadás-élményben lehet részünk, sötét nézőtérrel, világos színpaddal, két felvonással, szünettel, pereccel. 
Én még Finy Petrával is találkoztam gyerekterelgetés közben, de gyanítom, hogy azért ez nem tartozéka minden előadásnak...





2 megjegyzés:

  1. Alig várjuk a szombatot! Van rá 4 jegyünk!
    Most, hogy elolvastam a kis összefoglalót, ha lehet még jobban sürgetem az időt.

    Ági

    VálaszTörlés
  2. bárhogyan jöhet a Kaláka, bábbal, báb nélkül, gyerekKaláka, felnőttKaláka, töltöttKaláka, töltetlenKaláka, kerekKaláka, szögletesKaláka... varázslatos, amit csinálnak, miattuk is örökké hálás vagyok, hogy magyarnak születtem :)

    VálaszTörlés