2009. november 22., vasárnap

Kötődni jó!



Van egy bolt, ahonnan boldogan jönnek ki az emberek. Már az utcában látszik, ki járt a Mamami Kötődéjében. A bababolt meghatározás korántsem fedi le azt, amiért a budapesti Kosztolányi téren lévő üzletbe érdemes betérni.
A november közepén nyílt boltot négy kisgyermekes anyuka, a kötődő (!) nevelés hívei nyitották. A nagy szakirodalommal rendelkező irányzat röviden nehezen összefoglalható, de annyi talán segít, hogy egy „kötődő anyuka” jó eséllyel életmódszerűen hordozza a babáját; igény szerint szoptat; akár egy ágyban alszik a csemetéivel; ügyel a környezetére és arra is, milyen tárgyat ad gyermeke kezébe.
Ezeket az igényeket próbálja kiszolgálni a már első látásra is derűt sugárzó, színes mesefalakkal, bútorokkal és külön gyermekhempergővel, pelenkázóval, szoptatós sarokkal kialakított üzlet.
A változatos hordozóeszközök mellett természetes alapanyagú és fair trade kereskedelemből származó fonalak, játékok, horgolt babaságok, mosható pelenkák és gyermekkönyvek is várják az ide betérőket.
A tulajdonosok ugyanakkor hangoztatják: nem csak azokat várják, akikhez már eddig is közel álltak ezek az elvek, örömmel megosztják tapasztalataikat azokkal az anyukákkal, akik eddig más szempontok szerint nevelték a gyermeküket.
Nekik is szólnak majd azok a tanfolyamok, melyeken a hordozókendő és más egyéb hordozóeszközök használatát; a kötés-horgolást; a mosható pelenkázást sajátíthatják el, vagy akár a szülésre, szoptatásra készülhetnek fel.
Hermann Irén

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése