2010. április 7., szerda

Hatlábúak birodalma


Kié ez a leltár: 6 láb, 4 szárny, 3 testtáj, 2 csáp és 1 páncél?

Aki erre az egyszerű találós kérdésre nem tudja a választ, annak mindenképpen érdemes 2010-ben is ellátogatnia a Magyar Természettudományi Múzeumba. Viszont aki nyomban tudna felelni rá, annak is hasznos és szórakoztató kirándulást jelenthet a Hatlábúak birodalma című időszaki kiállítás.
A Magyar Természettudományi Múzeum 2010-es interaktív kiállítása ugyanis a legnépesebb állatcsoport, a rovarok titokzatos világába kalauzolja el a látogatókat.Szó szerint nagyító elé vesszük ezeket a kicsi élőlényeket, a számtalan rovarpreparátum mellett a nagy méretű rovarmakettek, a szakértők által írt ismertetők és az interaktív játékok ígérnek igazi családi időtöltést. A kisebbek cincéreket öltöztethetnek, játszhatnak scrabble-t a lepkeszárnybetűkkel és elmélyedhetnek a rovarrekordokban, de hogy a nagyobbak se unatkozzanak addig, a 18 éven felüliek felderíthetik a bűnügyi rovartan rejtélyeit.

Az ismert rovarfajok száma egymillió körüli, vagyis az állatfajok jóval több, mint fele rovar, és a valójában létező rovarfajok nagy részét ma még nem is ismerjük. A rovarok - a tenger mélyét kivéve - mindenütt előfordulnak, ahol állati élet egyáltalán lehetséges. Bár nagyon régóta élnek a Földön, különleges testfelépítésüknek és élettani megoldásaiknak köszönhetően állandó megújulásra képesek. A földi élővilág legtöbb tagja - köztük az ember is - ma nem létezne rovarok nélkül.

A „változatosság gyönyörködtet" kifejezés, a rovarvilágban nagyon is találónak hangzik. Mert sokféleségük végtelennek tetszik, a „természet kreativitása" pedig ennél az állatcsoportnál hatványozottan van jelen. Habár az emberek gyakran a kártevő, a gusztustalan vagy az undorító jelzőkkel illetik a rovarokat, valójában inkább csodálatra méltók. Így a kiállítás egyúttal egy izgalmas utazás is egy olyan birodalomba, amelynek lakói sokunk számára ismeretlenek, és éppen ezért sok érdekes meglepetést tartogathatnak. Hinnénk-e, hogy az ájtatos manó, nevével ellentétben egyáltalán nem egy szent, hanem veszélyes ragadozó? Hogy a fürkésznek is van fürkésze? És hogy egyetlen tölgyfán több száz rovarfaj is táplálékot találhat?

A rovarkiállítás nagymértékben illeszkedik a Biodiverzitás Nemzetközi Évéhez is. A biodiverzitás szóval a Föld élővilágának változatosságát fejezzük ki. E változatosság alatt nemcsak összes növényt, állatot és gombát értjük, hanem a szabad szemmel nem látható baktériumokat és vírusokat is. A biodiverzitás mértéke a legegyszerűbb formában a fajok száma. Az élővilággal foglalkozó szakemberek eddig mintegy kétmillió fajt azonosítottak, melyek közül több mint egymillió a rovar.

Szívesen hisszük, hogy Földünk élővilágának legsikeresebb tagjai az emlősök, köztük mi, emberek. Korunk azonban a rovarok kora.
A kiállítás megtekinthető a Magyar Természettudományi Múzeumban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése